Adviescentrum schoen en voet en maattabellen kleding

Kuitmaten
Ook in kuitmaten zit net als in voetmaten veel verschil. Passo verkoopt laarzen in grote maten in verschillende kuitmaten. Meet uw kuit op het breedste punt en kom met de maat naar de winkel of kijk bij de beschrijving van de artikelen in de webshop.


Voetafwijkingen

Hamerteen
Bij een hamerteen is het middelste gewrichtje van de teen omhoog en krom vergroeid. De klachten bij een hamerteen zijn eelt bovenop de teen (eksteroog), het uiteinde van de teen en het begin van de nagel. Een hamerteen kan pijn doen in de gesloten schoen. Een hamerteen is vaak veroorzaakt door het dragen van te klein schoeisel.Soms is behandeling mogelijk met een speciale steunzool.  Voor mensen met een steunzool heeft Passo schoenen in de collectie met een los voetbed, zowel pumps, ballerina’s als veterschoenen.
Platvoet
Platvoeten is een afwijking aan de stand van de voet die meerdere klachten kan veroorzaken zoals vermoeidheid en pijn aan de voeten.
Vaak kantelt de voet met de enkel naar binnen. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan dit ook resulteren in klachten over de knieën, heupen en rug. Veel mensen met platvoeten hebben baat bij een steunzool. Voor mensen met een steunzool heeft Passo schoenen in de collectie met een los voetbed, zowel pumps, ballerina’s als veterschoenen.
Hallux valgus
Hallux valgus is de medische naam voor de scheefstand van de grote teen. Hierdoor wordt de voet breder en kan pijn ontstaan. Soms ontstaat er ook een slijmbeursontsteking ter plaatse van de gewrichtsknobbel. Dat zorgt dan voor extra pijn en een rode zwelling. Deze afwijkende stand van de teen komt meestal voor op oudere leeftijd. Als jonge mensen deze afwijkende voetstand hebben dan komt dat meestal door een aangeboren afwijking. De oorzaak van de scheefstand van de grote teen kan een doorgezakte voorvoet zijn, of voorkomen bij reuma. Het dragen van een schoen met een stevige, niet te buigzame zool en/of steunzool is aan te bevelen. Passo verkoopt schoenen in breedtematen en schoenen geschikt voor gebruik met steunzolen.
Hielspoor
Een hielspoor is een aanhangsel aan het bot dat zich gevormd heeft door kalkafzetting. Men heeft pas last van hielspoor als het weefsel en botvlies er omheen ontstoken raakt. De term hielspoor wordt vaak gebruikt om diverse problemen in de hiel aan te duiden. Men kan ook gewoon last van pijn in de hiel hebben, zonder dat er zich dus botaansporing heeft gevormd. Door deskundigen (podoloog) aangemeten hulpmiddelen kunnen veelal in schoenen van Passo passen.
Steunzool
Een steunzool is een losse inlegzool die gebruikt wordt bij een veelvoud aan klachten in voet, been, heup en rug. Een steunzool is persoonlijk en wordt aangemeten door een podoloog. Steunzolen hebben effect in schoenen met een hak lager dan 4 cm. Passo verkoopt diverse schoenen waar steunzolen in passen.


Huid en Nagels


Likdoorn
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd is eeltvorming op een klein gedeelte van de huid, daar waar de huid aan veel druk heeft blootgestaan. Het is dus eigenlijk bescherming van de huid.
Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen. Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt. Een likdoorn is dus eelt wat naar binnen wordt gedrukt (groeit). Likdoorns komen vaak voor op de bovenkant van de tenen door niet goed passend schoeisel. Ook tussen de tenen is het ontstaan mogelijk, deze zijn vaak erg pijnlijk. Onder de voet verschijnen ze dikwijls onder de bal van de voet en niet zozeer onder de hiel. Likdoorns hebben dus een oorzaak, deze dient aangepakt te worden wil dit euvel niet terugkeren. Een pedicure kan deze likdoorn verwijderen. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat zich langzaamaan weer een likdoorn vormt. Passo verkoopt schoenen met voldoende ruimte in hoogte en breedte. Dit is zeker aan te bevelen in geval van likdoorns.
Zweetvoeten
Bij normale hygiëne komen zweetvoeten toch vaak voor. Oorzaak is vaak synthetisch schoeisel. Wanneer zich in een schoen eenmaal bacteriën hebben gevestigd is er aan zweetgeur niet veel meer te doen. Passo verkoopt schoendeodorant om de woekering van bacteriën in de schoen tegen te gaan. Dit dient echter vanaf het eerste gebruik van de schoen consequent te worden gebruikt. Beste advies is voeten wassen en leren schoenen dragen. Bij abnormaal zwetende voeten is een bezoek aan de huisarts het beste advies.
Blaren
Helaas komt het voor dat mensen blaren krijgen in nieuwe schoenen. Wanneer de schoen op een bepaald punt knelt of wrijving geeft is het risico op blaren aanwezig en sommige mensen hebben een gevoeligere huid dan anderen. In veel gevallen kan een schoenmaker iets doen om een schoen iets ruimer te maken op een bepaald punt. Blaren valt niet onder de klachten- en garantieregeling.
Knelpunt in schoen
In veel gevallen kan een schoenmaker een schoen, die uiteraard wel in de goede maat gekocht dient te zijn, enigszins aanpassen zodat knelpunten verdwijnen.


Verzorgers en artsen


Pedicure
De pedicure verzorgt de voeten, haalt eelt en likdoorns weg en houdt de nagels bij. Een pedicure is een cadeau aan uzelf bij pijnlijke voeten en adviseert u bij voetproblemen.
Podoloog (podotherapeut)
Het werk van een podoloog gaat veel verder dan dat van een pedicure. Een podoloog is expert. Pijn en vermoeidheid in de voeten zijn in het algemeen reden genoeg om een arts een verwijzing te vragen voor de podoloog Ook bij beperking in bewegingsvrijheid door voetklachten is een bezoek aan de podoloog wenselijk. Een podoloog behandelt onder meer:
standafwijkingen van de voeten (aangeboren of later verkregen)
standafwijkingen van de tenen en de nagels
voetklachten als gevolg van overbelasting
ingegroeide nagels                                                                                                                            
steeds terugkerende likdoorns of overmatig eelt
specifieke klachten aan enkels en voeten bij kinderen in een bepaalde groeifase
specifieke voetproblemen bij diabetes mellitus
specifieke voetproblemen bij reumatoide artritis
klachten elders in het lichaam, die veroorzaakt worden door een verkeerde voetenstand en/of looppatroon


Onderhoud van schoenen
Schoenen blijven langer mooi en de levensduur wordt verlengd wanneer u ze goed onderhoudt. Soms is het lastig om het juiste middel hiervoor te kiezen. U kunt ons altijd hierover bellen of mailen. Kijk bij oudere verzorgingsmiddelen in spray altijd of ze niet over de uiterste houdbaarheid heen zijn zodat ze gaan druppelen en vlekken achterlaten. Een goede tip is eerst op een stukje krant te testen of een spray nog goed is.
Vuile schoenen
Vuile schoenen kunnen doorgaans met een borstel schoongemaakt worden. Hierna dienen ze verzorgd te worden met het juiste verzorgingsmiddel. Met vervelende vlekken kunt u ook langs gaan bij een schoenmaker. Hij heeft doorgaans de juiste middelen op voorraad.
Hakken
Hakken dienen regelmatig nagekeken te worden op slijtage. Indien nodig tijdig vervangen verlengt de levensduur van de hak. Hakken vallen niet onder de garantieregeling.
Schoenen opbergen
Wanneer schoenen opgeborgen worden dienen ze droog te zijn. Een ongelakte schoenspanner zorgt dat de schoen mooi in model blijft. Hetzelfde geldt voor een laarzenspanner, deze zorgt dat de laars goed kan drogen. Wanneer schoenen door en door nat zijn vult u ze met kranten en laat u ze op een niet te warme plaats (niet bij de verwarming) drogen. Na het drogen is onderhoud en verzorging aan te bevelen.


Disclaimer: Het Passo adviescentrum probeert u gratis en vrijblijvend te adviseren. Er kunnen geen rechten aan deze adviezen ontleend worden en bij twijfel adviseren wij u ons te bellen op 072-5200510 zodat we u kunnen adviseren. Bij voetproblemen raden we u aan contact met een expert of huisarts op te nemen.

Maattabellen kleding